Jornada en Xàtiva: Educació permanent, dimensió europea de ciutadania i compromís

El próximo 11 de diciembre se celebra en el CPFPA Francesc Bosch i Morata de Xàtiva (Valencia) la Jornada Educació permanent, dimensió europea de ciutadania i compromís, organizadas por el Institut Paulo Freire.

prgrama cátedra 2015_Página_1

Durante la jornada se celebra una mesa redonda sobre El cercle virtuós de l’educació permanent, les pràctiques de llibertat i les emancipacions, en la que participará el colaborador del Grupo INTER David Abril.

El programa completo y la forma de inscripción se pueden consultar a continuación:

prgrama cátedra 2015_Página_2

El 15M como espacio de aprendizaje de la ciudadanía

Recientemente se ha publicado un nuevo número de la revista Quaderns d’Educació Contínua (nº 33) sobre autoformació, creació i transformació social coordinado por Clara Arbiol González (Universitat de València) i pep aparicio guadas. El número completo se encuentra disponible en http://www.boschimorata.org/#/portfolio-06-01

Una de las contribuciones está firmada por Teresa Aguado y David Abril, del Grupo INTER de investigación intercultural de la UNED, y lleva por título El 15M com a espai d’aprenentatge ciutadà (pp. 5-17). Con el proyecto de investigación «Aprendizaje de la ciudadanía activo. Discursos, experiencias y propuestas educativas» (Ref. EDU2009-09195) como antecedente, el artículo aspira a justificar y ejemplificar el “15M com a escola de ciutadania, un espai en el qual les persones han pogut aprendre la ciutadania mitjançant el seu exercici (…), a travès dels testimonis de participants directes en el 15M quines van ser les experiències que converteixen aquest moviment en un vertader espai d’aprenentatge ciutadà” (p. 6).

En las conclusiones, destacan cómo las personas entrevistadas “mostren com la participació significa relació, comunicació, dialèctica, diàleg; valoren els contextos informals no institucionalitzats en els quals un no es sent obligat a complir amb un rol prefixat” (p. 15). Estas consideraciones tienen implicaciones educativas claras, pues “ens assenyalen com educar en ciutadania mitjançant el seu exercici; ens alerten de la necessitat d’atendre una alfabetització social i política; la pràctica d’una ètica i uns valors amb els quals afrontar les contradiccions: la solidaritat, l’equitat, la responsabilitat, el diàleg; del diàleg, la democràcia i la practicitat com a elements irrenunciables. Prendre consciència del que passa, parlar amb altres, informar-nos, prendre decisions per actuar” (p. 16).

Una consideración final que ha resultado transversal en los testimonios recogidos tiene que ver con la apropiación y la manipulación del lenguaje. En este sentido, el artículo termina con la siguiente apreciación: “els discursos analitzats en aquest treball insisteixen en recordar que l’educació no és un servei, la democràcia no és un procediment, ni la ciutadania no és pas civisme. L’educació és pràctica de la llibertat, la democràcia és el poder de la gent i la ciutadania és responsabilitat i solidaritat amb la comunitat” (p. 16).

Referencia:

Aguado, T. y Abril, D. (2015). El 15M com a espai d’aprenentatge ciutadà, Quaderns d’Educació Contínua, 33, 5-17. Recuperado de http://www.boschimorata.org/descar/rev33.zip